24 Nisan 2014 Perşembe

GÜVEÇ TARİFİ (Toprak tencerede güveç)


Güveç hepimizin sık sık yaptığı bir yemektir. Hele de toprak tenceredeki lezzeti tartışılmazdır. Bloğumda yerini almamış:( alsın  tarifim.
malzemeler;
1 kilo kemikli kuzu eti (ben kuşbaşı kullandım)
4 patlıcan
1 adet patates
2 adet yeşil biber
1 adet kırmızı biber
2 baş soğan
1 baş sarımsak
4adet domates
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı biber salçası
 
  kuzu eti çabuk pişeceğinden kendi suyunu çekinceye kadar tencere de pişmeye bırakın. İri iri doğranmış soğanları da 2 dakika kavurduktan sonra tuzlu suya doğrayıp beklettiğiniz patlıcanları yerleştirin.Üzerine ayıkladığınız sarımsakları serpin. Jülyen doğradığınız biberleri onun üzerine de patatesleri yerleştirin. Küp küp doğranmış domatesleri ve arzuya göre taze naneler de serpiştirebilirsiniz. Tereyağını ve biber salçasını da koyun. Sebzelerin suyu yeterli olacağından yarım çay bardağı su ekleyip tencerenin kapağından önce folyo veya hamurla kapatın ki buharla yemek lezzeti çıkmasın.
 
 Ocağın en kısık bölümünde pişmeye bırakın. Tam bir saat yeterli olacaktır. Lokum gibi pişen etleriniz ve sebzelerinizin olduğu toprak tencereyi  (elinize dikkat yakmadan) geniş bir servis tabağa boşaltın.
 
 
 Tek kişilik güveç tencereler de yapıyorum bazen. Servis açısından şık oluyor. Havuç ve bezelye seviyorsanız da ilave edebilirsiniz.
afiyet balşekerler olsun.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorumlarınız için teşekkürler...
Yine beklerim:-)